Featured Post

Predstavniki ljudstva in (samo)zadovoljevanje finančnih trgov

Več ...

Catastroika ali razmah uničevalnega kapitalizma, 2. del

Objavil QE | Kategorija Ekonomija | Dne 19. 10. 2012

21

Katastrojka ali razmah uničevalnega kapitalizma, 2. del.

Pred dnevi smo si na RTV SLO lahko ogledali odličen dokumentarni film Doktrina šoka: razmah uničevalnega kapitalizma. Film Catastroika sicer ni uradno nadaljevanje, a bi lahko bil.

Dokumentarec na aktualnih primerih predstavi katastrofalne posledice, v katere vodi privatizacija naravnih virov in javne infrastrukture. Pojasni, zakaj naravnih monopolov, kot sta oskrba z vodo ali električno energijo ali infrastrukture, med drugim železniške, ne smemo zaupati zasebnim podjetjem, katerih eno in edino vodilo je dobiček njihovih lastnikov.

Renomirani sogovorniki na konkretnih primerih pojasnijo, kako globalne megakorporacije v navezi s finančnim sektorjem in servilno politiko države prek nevzdržnih obrestnih mer najprej zadolžijo in – ko te ne morejo več odplačevati dolgov – državo prisilijo, da za bagatelne cene proda monopolna infrastrukturna podjetja in naravne vire, s čimer bi naj odplačali svoje dolgove. Novi lastniki se sicer zavežejo k vlaganjem v infrastrukturo, seveda pa do tega nikoli ne pride in račun je znova izstavljen državljanom.

Naj vas naslov tega prispevka ne zavede: ekonomski model, ki smo mu priča, seveda ni kapitalizem. Gre za najbrutalnejšo obliko fašističnega korporativizma, ki je diametralno nasprotje svobodne podjetniške pobude in ki brez aktivnega sodelovanja politike ne bi mogel preživeti. Politika nam ga promovira pod nazivom neoliberalizem. Kako zavajajoče: prav nič novega in nič liberalnega ni v tej praksi. Zgolj nadaljevanje plenjenja družbe za korist peščice.

 

Prepričan sem, da se med ogledom filma ne boste mogli izogniti vlečenju paralel z aktualnim ekonomskim in političnim dogajanjem v Sloveniji. Razmislite, kaj nam prodaja vladajoča politika: ustanovitev državnega holdinga, katerega glavna naloga bo razprodaja slovenskega premoženja; ustanovitev slabe banke, katere namen je reševanje bančnega sektorja, ki nas je pripeljal v najhujšo ekonomsko krizo po 2. svetovni vojni; privatizacijo infrastrukturnih podjetij in dodelitev naravnega monopola zasebnikom; podpiranje evropskega modela reševanja zadolženih držav, pri katerem dolgove odplačujemo z novim, še dražjim zadolževanjem in ki lahko dajo zgolj en sam končni rezultat.

Po kateri poti nas torej pelje politika naše aktualne politične garniture? Nam bodo predlagane “rešitve” res pripeljale blaginjo in nas izvlekle iz težke ekonomske situacije, ali pa morda zgolj zabile zadnji žebelj v krsto naše države? Preverite v filmu s slovenskimi podnapisi.

 

QE

Comments (21)

QE,

z zadnjima dvema odstavkoma ste me izgubili. Zveni preveč populistično proti vladi, ne pa tudi opoziciji in sindikatom. Sam vidim samo naslednje rešitve:
– ali podpremo vlado pri tem kar dela, predvsem pa upamo, da je ta dokumentarec videla in se ne bo pustila zavesti
– ali vlado miniramo in pustimo, da to za nas stori trojka (kar bo sigurno pripeljalo do situacije, ki je v filmu)
– v primeru, da bi dobili novo vlado (recimo sedanjo opozicijo), bo lomastenje po državi podobno
– dejansko izvedemo model Islandije, ki ga je pa po mojem mnenju pri nas nemogoče uresničiti.

Torej, v vsakem primeru, članek bi bil dovolj do zadnjih dveh odstavkov, potem ste se usmerili na eno opcijo, pri tem da tudi druga nima kakovostnega in uresničljivega programa. Novih akterjev v tem trenutku v politiki žal ne vidim.

Pozdrav

Mogoče še to: to kar se je dogajalo v Vzhodni Nemčiji, se je tudi že pri nas in za to nismo potrebovali Treuhanda:-). Je bilo politično botrstvo dovolj.

Osebno sem sicer za privatizacijo, vendar ne infrastrukture in naravnih virov.

@GD
S tem, ko pristajate na lažni argument politike, torej da sta edini mogoči opciji zgolj dve in to za povrhu še tisti dve, ki nam jih politični establišment trenutno ponuja, pristajate na vzdrževanje statusa quo, ki je lahko v korist zgolj in izključno samo politiki, ki nas je pripeljala do stanja, v katerem smo danes. Ne samo pri nas, ampak po vsem razvitem svetu.

Ponujajo nam dve strani istega kovanca in mi slepo pristajamo na takšno lažno izbiro.

Izstopite iz tega vlaka in ne pristajajte na okvire, v katere vas vkalupljajo tisti, ki jim trenutno stanje ustreza.

Rešitev za našo situacijo je več demokracije, ne manj. Zaupati širšemu krogu ljudi, ne ožjemu. Sprejemati odločitve bolj transparentno, ne manj. Torej ravno nasprotno od početja naše vlade in vlad po vsem razvitem svetu. Edini, ki poskušajo “plavati proti toku”, so za zdaj Islandci. In ne delajmo si utvar, da bi se trenutna politična opozicija zadev lotila bistveno drugače.

Mimogrede: da pri nas česa takšnega ni mogoče izpeljati? Znotraj vašega ozkega miselnega kalupa, ki vam ga vceplja politična elita in na katerega nekritično pristajate, prav gotovo ne. Pa čeprav gre za izjemno preproste in enostavno izvedljive principe – o čemer bomo v prihodnje še precej pisali.

Pa brez zamere.

Hvala za dopolnitev razmišljanja iz članka. Kot sem napisal, sta zadnja dva ostavka bila vezana na trenutno opcijo, ki ni dobra, nič pa nasprotni opciji, ki je tako kot ste napisali, druga stran istega kovanca. Na tej točki se popolnoma strinjava/mo.

“Plavati proti toku”, kot Islandija ter da je v Sloveniji to izvedljivo v tem trenutku? Ta prispevek bi pa res rad prebral. Saj ne, da v to ne bi verjel, prej ali slej se bo zgodilo, samo v kratkem času tega ne vidim, saj je še vedno narod med seboj preveč razdeljen, premalo toleranten do drugega, nevoščljiv, maščevalen, privoščljiv,…

Ah, nisem zameril, saj mogoče pa drži. Sem bil v preteklosti prepričan, da dobro vidim, pa mi je okulist predpisal očala. Sedaj je svet mnogo lepši.

In Greece, the financial wizardry went even further. In what amounted to a garage sale on a national scale, Greek officials essentially mortgaged the country’s airports and highways to raise much-needed money.

http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html?pagewanted=all

@GD

Neposredna demokracija je izvedljiva samo z ozaveščenjem in posledično mobilizacijo dovolj velikega števila ljudi.

Glede na to, da ljudje pri nas še vedno na pomoč kličejo Trojko, ker da so evropski tehnokrati (beri: nabirka bankirjev in ostalih predstavnikov svetovnih megakorporacij) tisti, ki bodo delali v našem interesu in ne v interesu tistih, ki stojijo za njimi – namesto, da bi zahtevali samoodločanje in se angažirali za svojo prihodnost – je dejstvo, da naš “islandski trenutek” še ni nastopil.

Menim pa, da bi lahko do njega ob ustreznem angažmaju ozaveščenih in odločnih posameznikov ideja zelo hitro dozorela.

Vsekakor je prvi korak ta, da zavrnemo miselni vzorec, ki nam ga vceplja aktualna politična elita in pogledamo širšo sliko. Je izbira med slabim in slabšim res edino, kar nam je na voljo?

Dokler se bomo vrteli v okviru sedanjega denarnega sistema, v katerem denar nastaja iz nič takrat, ko si ga izposodimo za obresti v komercialni banki in ko si mora država izposojati denar z obrestmi pri privatni centralni banki ali na prostem trgu, tako dolgo se bo kriza samo še bolj poglabljala in ljudje bomo vedno bolj zasužnjeni s strani bankirjev. Država, ki ne more sama izdajati svojega denarja in si ga mora izposojati z obrestmi pri lastni centralni banki, ki je v lasti peščice bankirjev, takšna država je z vsemi prebivalci sužnja teh istih bankirjev. Sedanja kriza je rezultat tega dejstva. Kdor tega ne vidi sedaj, je popoln slepec. Ali je propadla kakšna banka, ali je zaprt kakšen bankir, kljub temu da je popolnoma jasno, da so banke tiste, ki so zakuhale krizo? To dejstvo popolnoma jasno razgalja, kdo ima glavno besedo na tem svetu. Politiki so samo lutke, ki igrajo show za naivne volivce. Dokler ljudje ne bodo tega spregledali, gremo vsi proti grškemu scenariju. Ni druge poti, ali grški ali islandski scenarij.

O rešitvah teh problemov razmišljajo tudi drugod po svetu:

1) What if there was a financial system that would eliminate the need for the federal government to go into debt, that would eliminate the need for the Federal Reserve, that would end the practice of fractional reserve banking and that would dethrone the big banks? Would you be in favor of such a system? A surprising new IMF research paper entitled “The Chicago Plan Revisited” by Jaromir Benes and Michael Kumhof is making waves in economic circles all over the globe.
http://www.trueactivist.com/what-if-we-adopted-a-system-where-the-banks-did-not-create-our-money/

2) Empowering information on banking and reforms that can be implemented in society when the people awaken to their power.
https://www.youtube.com/watch?v=mNxRwaF6iyo

3) THE PEOPLE’S ENDGAME: When Debt is Fraud, Self-Absolved Debt Cancellation is the Only Remedy !
http://emergent-culture.com/the-peoples-endgame-when-debt-is-fraud-self-absolved-debt-cancellation-is-the-only-remedy/

Zelo zanimive informacije, prav gotovo preverim. Hvala! 🙂

Leta 1933 so ekonomisti Čikaške univerze predlagali bančne reforme, kar je postalo znano kot The Chicago Plan.

The Chicago Plan called for only the government to be able to issue the currency – banks would no longer be able to create money by making loans.

“The essence of the 100% plan is to make money independent of loans; that is to divorce the process of creating and destroying money from the business of banking. A purely incidental result would be to make banking safer and more profitable; but by far the most important result would be the prevention of great booms and depressions by ending chronic inflations and deflations which have ever been the great economic curse of mankind and which have sprung largely from banking.” Irving Fisher

The Chicago Plan recognized the distinction between money and credit:

The power to create money was to be removed from private banks by abolishing fractional reserves – the mechanism through which the banking system creates money
The loan-making function (banks) was to be separated from the money-creation function (government). Bank lending was to be from deposited long-term savings.

Zadevo sem našel na naslednji zelo informativni spletni strani:

http://www.silverbearcafe.com/private/10.12/servitude.html

Zdaj vidim, da je tole ena tehnitonratska stran.

Najbrž enga od sindikatov.

Če ni tako, boste razodeli imena, kot sem ga jaz vam .

@GD

Za začetek bi morala doreči kaj naj bi ta vaša “tehnitonratska stran” sploh bila? 🙂

Ste želeli zapisati “tehnokratska”? In kako ste uspeli povezati tehnokracijo in sindikate? Ste sploh prebrali vsebino prispevka Zarota kapitalizma in demokracije (KLIK!), kjer pišem prav o tehnokratih?

Priznam, da imam težave z razumevanjem vašega komentarja. 🙂

LP. zanimivi članki, mogoče kakšna analiza na temo BRICS vs.ZDA ,EU oz. je sploh še pametno “držati” se Amerike

Štirje Jezdeci Apokalipse, Angleška Dokumentarna oddaja, 2001
RTV SLO 2 21.20 – 22.55

Nisem prej opazil, da je po TV-ju. Sicer ODLIČEN dokumentarni film, priporočam!

Ima kdo morda povezavo do “streama” filma na spletu?

končno našel, iskal cel teden in našel, vztrajnost se splača :-), vsi v opomnike zabeležit sobota 17.11. ob 17.20 na SLO2 ponovitev dokumentarca! Ne da se priporoča, po moje bi moral bit ogled obvezen za vse…razposlat na čimveč naslovov, kajti čas je da narod spozna delovanje finančnega sistema in sveta nasploh….

Leta 2010 je več kakor šeststo ekonomistk in ekonomistov, večinoma iz Francije, objavilo Manifest zgroženih ekonomistov. »Zgroženi« so bili nad tem, da evropske vlade in telesa Evropske unije trdoglavo uveljavljajo gospodarsko politiko, ki je že v preteklosti povzročala negativne učinke in je naposled pripeljala do tega, da je kriza kapitalizma še zlasti močno prizadela prav Evropsko unijo. »Zgroženi« so bili tudi nad dogmatizmom evropskih vlad in administracij, ki vztrajajo pri eni sami ekonomski doktrini – pri nauku, ki ne vzdrži teoretske kritike, v praksi pa pelje Evropo v trajno depresijo in v zaostrovanje družbenih spopadov. V manifestu so v širokemu bralstvu dostopni govorici pokazali na temeljne zmote v evropski gospodarski politiki in predlagali vrsto ukrepov, s katerimi bi odpravili evropske zablode in uveljavili novo solidarno in uspešno gospodarsko politiko. Leta 2011 so »zgroženi ekonomisti« objavili zbornik 20 let slepote, v katerem so ponovno obdelali zmote evropske gospodarske politike, analizirali irsko in islandsko krizo in predlagali vrsto ukrepov za vpeljavo alternativne politike.

Letos so »zgroženi ekonomisti« objavili knjižico Z Evropo slabo ravnajo. Zavrnimo fiskalni pakt in odprimo drugačne perspektive. Vsebino zgovorno povzemajo naslovi poglavij: Pakt za varčevanje brez konca; Pakt proti demokraciji; Pakt bi povzročil implozijo evra; Tega pakta ne bo več mogoče spremeniti.

Zgroženi ekonomisti sporočajo zlasti, da so mogoče drugačne politike, kakor jih prakticirajo evropske vlade in telesa Evropske unije. Odprava socialne države, zniževanje dohodkov, več dela za manj plačila, odprava pravic iz dela, vpeljava negotovih oblik zaposlitve, brezposelnost, uničevanje javnega šolstva, javnega zdravstva, javnega pokojninskega sistema, odrekanje, revščina – vse to, kar nam vsiljujejo sedanji oblastniki in njihova sedanja opozicija, nikakor ni »edina alternativa«.

To politično sporočilo zgroženih ekonomistov izhaja iz njihove teoretske analize. Glavna ugotovitev analize je: Evropska unija ne poskuša zagotavljati solidarnosti med svojimi članicami, temveč organizira konkurenco med njimi. Iz te kritične ugotovitve zgroženih ekonomistov lahko izpeljemo nekatere nadaljnje sklepe, ki zadevajo tudi slovensko gospodarstvo in tukajšnje politične spopade.

http://www.dnevnik.si/objektiv/komentarji-in-mnenja/drugacni-ekonomisti-za-boljsi-svet

Vse govorjenje o spremembah, ki ne vključuje spremembe denarnega sistema oz. izdajanja denarja je brcanje v prazno. Dokler ne bodo začeli govoriti o pravem vzroku finančnih problemov, tako dolgo se lahko elita samo sladko smeji.

THE Biggest Story in Finance That No One Is Talking About

Spain and Italy’s sovereign bonds are pledged as collateral for well over $100 trillion worth of derivatives trades.

http://news.goldseek.com/GoldSeek/1352905200.php

The Coming World Government

The World Government we see rising before our eyes has one key, seldom mentioned, characteristic: it’s private.

It cannot be said loud enough. If true democracy is government of, by and for the majority of We the People for the purpose of protecting and promoting the Common Good, and the “democracy game” we’re all forced to play today is fully subservient and subordinated to UNdemocratic money power, then it follows that there is NO democracy, anywhere.

Not to understand this is not to understand how the global power system really works which, in turn, means not being able to arrive at a correct diagnosis as to why things are going badly in this world. And if we don’t get our diagnostics right, then no cure will ever be found for this sickly state of affairs. It’s high time we open our minds and eyes to this!

http://www.wakingtimes.com/2012/12/07/the-coming-world-government/

Napiši komentar