Featured Post

Doktrina šoka: razmah uničevalnega kapitalizma

Več ...

Doktrina šoka: razmah uničevalnega kapitalizma

Objavil QE | Kategorija Ekonomija | Dne 07. 10. 2012

2

Doktrina šokaDanes, 7. 10. 2012, bo ob 21.15 na RTV SLO2 prikazan dokumentarni film Doktrina šoka: razmah uničevalnega kapitalizma, posnet po odlični istoimenski knjigi kanadske avtorice Naomi Klein (na voljo je tudi slovenski prevod knjige, priporočam!).

Film najprej pojasni, kaj je doktrina šoka, zakaj je tako učinkovita in kako se zadnjih 40 let uporablja za največji rop prebivalcev sveta s strani peščice. Ugotovimo, kako ta peščica, zanje se je prijel tudi izraz elita, za dosego svojih ciljev izkoristi vsak travmatičen dogodek, pa naj bo ta posledica besnenja narave, kot orkan Katrina, ki je pustošil po ameriškem New Orleansu, ali delo človeka, kot je bil napad na newyorška dvojčka 11. septembra 2001.

 

In ta cilj je povsem preprost: prevzeti nadzor nad naravnimi viri, prek davkov in ostalih vzvodov kanalizirati javna sredstva v zasebne roke in dolgoročno zasužnjiti ljudi. Skozi film spoznamo, kako je doktrina v začetku 70. let prejšnjega stoletja v Južni Ameriki prvič prestopila mejo med teoretičnim ekonomskim modelom, ki so ga razvili in propagirali t.i. »čikaški fantje« z njihovim vodjo Miltonom Friedmanom, in praktično izvedbo, ki je do danes v bedo pahnila na desetine milijonov ljudi po vsem svetu.

Spoznamo, kakšno vlogo je v doktrini igrala vojna proti terorju, ki jo je ameriška oblast sprožila po napadu 9. septembra, in kaj sta pri tem imela opraviti napada na Afganistan in Irak.

Avtorica nam predstavi t.i. uničevalni kapitalizem oz. fašistični korporativizem, ki favorizira peščico najmočnejših in ki s pravim kapitalizmom, torej prostim trgom in ostalimi mehanizmi svobodnega ekonomskega modela, nima prav nič skupnega.

Po ogledu filma boste lahko v ekonomsko-politični kontekst umestili krizo na Bližnjem vzhodu (t.i. arabsko pomlad), ki je v zadnjih letih zamenjala režime v Libiji, Tuniziji in Egiptu. Zadelo vas bo, da se povsem enako v tem trenutku odvija v Siriji in Iranu. Morda pa le ne gre za »zlobne Sirce in Irance«, ki bi si želeli podrediti ves svet, ampak si svet morda podreja nekdo drug – veliko močnejši igralec?

Kapitalizem, kot nam ga prodajajo danes (tudi v Sloveniji!), je zgolj iluzija svobode in priložnosti, ki da bo ljudem pripeljala blaginjo. Zato ni čudno, da se instinktivno upiramo, ko nam ga vsiljujejo z ustrahovanjem in represijo. Vržejo nam kost v obliki demokracije in potem pod pretvezo, da smo sami izvolili takšno politiko, nadaljujejo z ropanjem in zasužnjevanjem državljanov.

Že več let poslušamo, da nam nižajo socialne pravice, privatizirajo družbeno premoženje in privijajo davke v naše dobro. Hodijo po človeku, da bi ga s tem dvignili iz brezna. Nenavaden način reševanja, se vam ne zdi? Pri tem je zanimivo, da glavnim krivcem za ekonomsko krizo, torej finančnemu sektorju, pomagajo na čisto drugačen način: rešujejo jih z našim denarjem, ne kličejo jih na odgovornost, jim ne očitajo, da so živeli prek svojih zmožnosti in ne silijo v zategovanje pasu. Kako dolgo si bomo še dopustili takšno podcenjevanje?

 

Poglejte film. Priporočite ga bližnjim. Odprl vam bo oči. Potrdili si boste, da ste imeli vseskozi prav, ko ste se upirali politični represiji, ki vas je silila v boj za preživetje.

V besedah Naomi Klein:

»Če hočemo spremembe, si jih bomo morali izboriti. Druge poti ni.«

 

QE

Comments (2)

Za vse, ki so zamudili ogled je možen online ogled s srbohrvaškimi podnapisi:

http://www.izaogledala.com/dokumentarci/zavjere/item/399-doktrina-soka-naomi-klein

Hvala lepa tistemu ali tistim,ki se trudijo za informacije.
lp

Napiši komentar