Featured Post

Rast ali zlom? Izvemo v petek!

Več ...

Rast ali zlom? Izvemo v petek!

Objavil QE | Kategorija Ekonomija | Dne 30. 08. 2012

8

Zlom trgov

Zlom trgov?

Ves svet je trenutno v pričakovanju FED-ove objave novega tiskanja denarja, imenovanega QE3.

Ben Bernanke, predsednik ameriškega FED-a (ameriške centralne banke oz. »tiskarne« dolarjev), bi moral v petek, 31. 8. 2012, namigniti, da bodo v obtok spravili ogromno količino svežega denarja (prek bilijona dolarjev).

V pričakovanju te novice so delniški trgi v zadnjih nekaj tednih konkretno poskočili, kar je tudi sicer redni spremljevalec novic o tiskanju denarja. Špekulanti namreč sredstva naložijo v delniške trge, saj pričakujejo, da bo nova količina dolarjev, ki se bo sprostila, sprožila masovne nakupe delnic, kar bo cene še dodatno dvignilo, sami pa bodo pobrali smetano.

Podobno velja za trg žlahtnih kovin; z novim denarjem v obtoku se sredstva prelijejo tudi v kovine. Špekulanti se nadejajo zaslužka, varčevalci in investitorji pa zavarujejo pred inflacijo, ki spremlja tiskanje denarja. V pričakovanju slednjega smo v zadnjih nekaj tednih tako videli kar znaten dvig cen žlahtnih kovin (cca. 20 %). Tudi cene žlahtnih kovin bodo v primeru objave nove serije kvantitativnega sproščanja (QE3) začele pospešeno in dolgotrajnejšo rast.

Zakaj je ves svet v pričakovanju novega tiskanja? To je v tem trenutku še edini način, da se ves sistem obdrži še vsaj nekaj časa nad vodo. Res, da to vodi v inflacijo in zelo kmalu v hiperinflacijo, ki bo izničila prihranke ljudi, a to je tudi dolgoročni načrt. Namreč: hkrati s prihranki bodo postopoma izničeni tudi dolgovi. No, takšna je vsaj teorija, ki sicer pri današnjih svetovnih dolgovih ne pije več vode, a pustimo to. Na ta način naj bi se torej rešili tako dolgov držav, kot tudi največjih finančnih institucij. Daleč najbolj zadolžene so gromozanske svetovne finančne multinacionalke, kot so JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi Group, Deutsche Bank, BNP Paribas, Barcleys, HSBC in mnoge druge.

V njihovih bilancah zevajo luknje, ki se merijo v bilijonih USD. Po nekaterih podatkih skupaj presegajo celotni svetovni BDP! (svetovni dolg) Do teh lukenj v bilancah je prišlo zaradi finančnih malverzacij in kockanja (namig: izvedeni finančni instrumenti), ki so vodili v zlom trgov. Prvi med njimi je bil ameriški nepremičninski trg, kar je pripeljalo do svetovne recesije leta 2008. V tem trenutku je napihnjenih še cela vrsta balonov, ki bodo brez novega kroga tiskanja valute počili in zlomili trge. Zakaj? Ker se tudi po krizi leta 2008 v bančništvu ni nič spremenilo, regulacija bančnega sektorja pa je ostala enaka – nikakršna! Edini način, da trenutno stanje vzdržujemo vsaj še nekaj časa, je torej nadaljevanje napihovanja teh balonov s pomočjo pritoka novega denarja.

Obama ali Romney?

Obama ali Romney?

Tukaj pa se stvar zakomplicira. V ozadju se namreč odvijajo politične igre največjih igralcev na globalnem političnem parketu. Z Wall Streeta prihajajo informacije, da so svetovne bančne živine izredno nezadovoljne z Obamo in njegovo neodločnostjo pri urejanju trenutne situacije na Bližnjem vzhodu. Sirija bi morala že zdavnaj pasti in “v delu” bi moral biti v tem trenutku že Iran. Da temu ni tako, naj bi bil s svojim političnim kalkuliranjem pred ameriškimi volitvami v prvi vrsti kriv sedanji predsednik Obama.

Globalnim elitam predstavlja pokoritev Bližnjega vzhoda trenutno glavno interesno točko. Zahtevajo glavi Sirije in Irana. Čeprav gre za enega najbolj militarističnih predsednikov v zgodovini ZDA, daje Obama precej jasno vedeti, da pred volitvami ostrejših potez ni za pričakovati. Zato jim je v napoto.

Elite so svojega kandidata našle v Mittu Romneyu, Obaminem protikandidatu iz vrst republikanske stranke. Mitt je njihov človek. Obogatel je skozi finančne malverzacije svojega podjetja oz. sklada Bain Capital. Romney skozi svojo kampanjo odločno nastopa proti Iranu in obljublja vojaško posredovanje, če bo izvoljen. Idealen kandidat za naše prijatelje iz bančnega sveta, torej.

Romney – in s tem svetovna elita – ima samo eno večjo težavo. In sicer to, da nima človek praktično nobenih možnosti za zmago na volitvah. Edini način, da se znebijo Obame, se kaže v enem: finančnem kolapsu še pred volitvami.

Ta zlom nameravajo elite doseči prek na začetku omenjenega FED-a. Medtem ko je ves svet v pričakovanju novega tiskanja denarja, saj je likvidnostni krč na višku, so je začelo šušljati, da bo predsednik FED-a Ben Bernanke v petek namignil, da novega tiskanja ne bo oz. da je do nadaljnjega preloženo.

Posledica te objave? Pospešeno prodajanje delnic, žlahtnih kovin in ostalega, kamor se je denar prelil v pričakovanju tiskanja. Pride lahko do poka najbolj prenapihnjenih balonov, kar bo za seboj potegnilo tudi nekatere največje finančne institucije. Pojavljajo se govorice, da bo prvi na sporedu konglomerat Morgan Stanley. Cena dolarja bo narasla, zaradi česar bo že tako nekonkurenčno ameriško gospodarstvo postavljeno v še težji položaj. Trpela bodo majhna podjetja, najkonkretnejše posledice pa bodo čutili seveda ljudje, ki bodo prisiljeni prodajati premoženje za golo preživetje.

Če se bo ta scenarij odvil v skladu s pričakovanji, bo Obama seveda izgubil vse možnosti za ponovno izvolitev. In to je tudi cilj.

Ne glede na rezultate bo FED po volitvah takoj začel s pospešenim tiskanjem denarja; pričakujemo lahko ne samo QE3, ampak tudi QE4, QE5 in tako naprej, ki nas bodo postopoma iz inflacije potisnili v hiperinflacijo. Rasti bodo začele cene delnic, žlahtnih kovin in vsega ostalega, kamor se bodo ljudje zatekali, da bi se izognili izgubljanju vrednosti valute.

Finančne elite bodo tako ubile dve muhi na en mah: Bližnji vzhod bo znova v prvem planu, ljudje bodo pa še nekoliko bolj revni in odvisni od sistema.

Če se kdo sprašuje, zakaj je toliko govora o ZDA in dolarju: še kako drži rek, da ko Amerika kihne, svet zboli. Tisto, kar bo storila Amerika, bo storila Evropa. Današnja ekonomija je globalno tako prepletena, da bi zlom ameriških trgov za seboj potegnil tudi evropske.

Več bomo torej izvedeli v petek. Držite se! 🙂

QE

Comments (8)

Dobra analiza.

Avtorja moram pohvaliti! Izredno jasni članki, tudi zelo kompleksne zadeve so dovolj jasno in logično razložene. Lažje je spregledati, če ti kdo odmakne debel sloj megle, ki je okoli nas.
Imam pa le en pomislek, ali pa pravljico…kakor želite to imenovati.
Prvi človek USA je moral vedno sodelovati s finančnimi elitami, …Pravzaprav so elite že zdavnaj kupile USA in preko dolarja in vojske nadzirajo cel svet. Kennedy je poiskusil po svoje, pa ni dolgo trajalo. OBA kandidata sta pod vplivom lobijev, vendar različnih!
Obamo podpirajo židje, (dosedaj vodilni lobisti) zato tudi v kratkem pričakujem porast vrednosti US$, padec vrednosti zlata in zmago Obame. Če se to ne bo zgodilo, imajo židovski lobiji pravega konkurenta, ki doslej še ni pokazal vseh kart.

Tone, moja replika oz. mnenje o porastu vrednosti dolarja, …dvomim da bo do tega prišlo, ker v teh časih si nobena vlada ne želi moče valute, valutna vojna je v polnem obsegu, tako da dolarju povsej verjetnosti bolj grozi padec vrednosti kot pa krepitev, seveda pa bi se tudi konkurenčnost am. gospodarstva krepko znižala in kaj bi sledilo, …zlom do temeljev…moje laično mnenje

Pozdravljeni in hvala za sodelovanje v debati. 🙂

Vsekakor zanimivo razmišljanje. Bomo videli, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo, dejstvo pa je, da smo sredi zelo turbulentnih časov in da se velika večina ne zaveda, kam vse to vodi. Se nas bo dovolj zbudilo iz stoletnega sna?

Torej, s kakšno verjetnostjo bi vi vložili recimo SVOJIH 50k € v zlato, če ste tako prepričani v to investicijo, da bi jih zavarovali pred (hiper)inflacijo? Ali pa bi bilo bolje kot to, ta denar vložiti v nepremičnino? lp

@Marko
V primeru, da pride do hiperinflacije, ljudje ne bomo iskali investicij, ampak preživetje. V primeru, da do nje pride, je seveda edina rešitev v stvarnih dobrinah, kamor spadajo tudi zlato ali nepremičnine, saj bo papir ostal brez vsake vrednosti.

Bistveno je torej vprašanje: ali menimo, da bo do hiperinflacije prišlo ali ne? Moje mnenje, ki ga skušam skozi prispevke podkrepiti tudi z empiričnimi dokazi, je najbrž jasno. 🙂

Ja seveda. Žlahtne kovine te ne bodo nahranile, če pride do hiperiflacije, to mi je jasno :).
Ampak še enkrat sprašujem, ker imam možnost prodati nepremično v še višji vrednosti kot navedeni in me zares zanima kaj bi naredil s to vsoto. Na banko se mi ne splača dati, ker če pride do hipinfl. gladko izgubim, druga možnost je nakup druge nepremičnine in seveda poraba vsega denarja (avto, druga oprema, torej stvarne stvari), tretja pa recimo investiranje v žl.kovine. Ker pa tega še nisem nikoli storil in ne sledim toliko dogajanju na borzah in podobno, razen kar pričakujem in sem ozaveščen z vaše in drugih spletnih strani, me zares zanima kako bi vi recimo delovali v mojem primeru. Ne vem , morda imam tudi določen predsodek glede tega, zato sprašujem za nasvet. lp

@Marko

Investicijskih nasvetov sicer ne dajem, sem vam pa na e-poštni naslov poslal svoje razmišljanje o situaciji.

Napiši komentar